« 春の夢 | トップページ | 落椿 »

2009年7月 3日 (金)

旅人

Issa 一茶1813 age 51

旅人や山に腰かけて心太
tabibito ya yama ni koshi kakete tokoroten

David’s English

traveler--
on a mountain he sits
with sweet jelly

Shinji Ogawa explains, "Tokoroten is still a popular summer dessert in Japan. It is a jelly made from seaweed called Gelidium Amansii. Tokoroten is pushed through a coarse mesh to form long threads like Japanese noodles." Gelidium is a genus of red algae. Shinji adds that the phrase, koshi kakete, is an idiom for "sitting."
http://cat.xula.edu/issa/

Gabi san’s tokoroten
http://worldkigo2005.blogspot.com/2005/10/jelly-strip-tokoroten.html

sakuo haiga
090704_traveler_s


|

« 春の夢 | トップページ | 落椿 »

コメント

コメントを書く



(ウェブ上には掲載しません)




« 春の夢 | トップページ | 落椿 »